Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi, (DİERG) Diyarbakır’daki tarihi eserlerin ve kültürel alanların korunması amacıyla öğrencilerin ve tüm toplumun hassasiyetinin artırılması için daha önce de görüşler belirterek, önerilerde bulunmuştu.
Kentin tarihi ve kültürel değerleri zarar gördüğünde toplumda var olan hassasiyetin daha açık itiraza dönüşmesiyle kentin kültürel dokusunun tahrip edilmesi engellenebilecektir. Çocuklarımızın kente aidiyet duygularını güçlendirerek kentteki mirası, değerleri ve sorunları sahiplenmelerini ve yapıcı her projede gönüllü yer almalarını desteklemek ailenin ve diğer eğitim bileşenlerinin sorumluluğudur.
Kentimizde bu hassasiyetin ve itirazın eksikliği yüzünden Kırklar dağına apartmanlar yapılabilmiştir. Bu binaların yıkımı sadece Diyarbakırlılar değil alanın önemini bilen herkes tarafından da desteklenmiştir. Bu yıkım sonucunda dairesi yıkılmış kişilere kentimiz bütçesinden toplamda 100 milyon lira ödeme yapmak gerekmektedir.
Kentimizin tarihi yapı ve kültürel alanlarında Kırklar Dağına konut yapımına benzer girişimleri, kayıpları tekrar yaşamaması ve yaşamış bile olsa yanlıştan mutlaka geri dönülebileceği ve yapılanın da yıkılabileceği üzerine Kırklar dağı örneği önemli ve kıymetli bir deneyim oluşturmuştur.
Diyarbakır ve bölgemiz tarihi ve kültürel dokusunu olduğu gibi koruyarak elindekileri evrensel kurallar ve uygulamalar çerçevesinde turizme kazandırmakta gecikmiştir. Bu nedenle toplumun da benimseyip katkı vereceği çalışmalara ağırlık verilmelidir.
DİERG’in Önerileri
DİERG, Kırklar Dağında konutu olup da tazminat kazananlardan kentimizin kendisine ödemesi gereken miktarı, Diyarbakır’daki öğrencilerimize tarihi eserlerimizi, kültürel alanlarımızı tanıma, tanıtma ve koruma bilincini verilebilmeyi amaçlayan projelerde değerlendirilmesi şartıyla kentimize bağışlamalarını önermektedir.
İkinci olarak, alanın eski görüntüsünü sağlamak amacıyla, DİERG Kırklardağı üzerindeki mevcut tüm yapıların kaldırılarak yakın uygun yerlere taşınmasını önermektedir.
Son olarak da, Fiskaya altındaki binanın da bölgenin tarihsel dokusuna aykırı olduğunu bir kez daha belirterek, bu binanın da yıkılmasını önermekte ve Fiskaya şelalesinin yeniden akıtılması projesini desteklemektedir.
Diyarbakır ve bölgemiz pandemi dönemini tüm mekan, cadde, sokaklarda hijyen ve görsel iyileştirmeler ile tarihi eserlere bakım, koruma ve tanıtım hazırlığı yaparak değerlendirebilirse, pandemi sonrası güçlü bir başlangıç yapılabilir.
DİERG, bölgemizin tarihi ve kültürel değerlerinin tanıtımı ve korunmasında öğrencilerimizin duygu ve bilinç, tutumunun geliştirilebilmesi için her zaman işbirliğine, desteğe ve önerilere açıktır.