Diyarbakır’da kalabalık sınıflarda dersler bu yıl da devam etmektedir. Özellikle Bağlar ve Kayapınar’da her kademedeki bazı okullarda sınıflardaki öğrenci mevcudu 50’yi aşmaktadır.
Kalabalık sınıflar eğitimin her bileşenini olumsuz etkilemektedir ancak en büyük olumsuzluğu öğrenciler yaşamaktadır. Kalabalık sınıflarda öğretmenin öğrenci başına düşen ilgi süresi kısalmakta bu da öğrencinin akademik, psikolojik ve fiziksel gelişimini olumsuz etkilemektedir . Özellikle okul öncesi ve birinci sınıflarda bu sürenin uzun olması zorunluluktur.
Diyarbakır’da kalabalık sınıfların nedeni yetersiz derslik sayısıdır. Bazı okullarda gözlenen yığılma da her yıl yaşanmaktadır. Diyarbakır İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri kalabalık sınıf sorununu çözememektedir. Böylece gereken ilgiyi görememe yüzünden bazı öğrenciler ya okuma yazma öğrenememekte, bazıları da okuma, yazma ve anlatım becerilerinde beklenen gelişimi gösterememektedir. Gereken desteği göremeyen öğrenciler akademik yaşamı boyunca motivasyon ve başarıda güçlük yaşamaktadır.
İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri, okuma yazma bilmeyen ve okuma, yazma ve anlatım becerilerinde akranlarının gerisinde olan öğrenci sayısını ve düzeyini tespit edebilir ve kamuoyu ile paylaşabilir. Bu öğrenciler için hızla ve ciddiyetle eksikliği giderici ilave çalışmalar yapılabilir.
Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG), kalabalık sınıfları olan okulların bahçesinde güvenliği, sağlığı ve konforu sağlanmış iki ya da tek katlı konteynır derslikler yapılmasını önermektedir.
Öğrencilerin teneffüste gezindikleri bahçenin küçülmesini getirmesine rağmen, bu öneri öğrencilerin akademik ve psikolojik gelişimi odaklıdır.
Diyarbakır’da derslik açığını kapatmak için Valilik, Kaymakamlıklar ve her bir resmi kurum sosyal ya da uygun kalemler için ayırdığı bütçesinin bir kısmını derslik ve okul yapımına ayırabilir. Kentimizde en kısa sürede her kademede tekli eğitime geçilmesi için kurumlar arasında koordinasyon sağlanarak çalışmalara başlanabilir.