Özel gereksinimli bireyler, okul öncesi, ilk ve ortaokul ile lise öğrencileri arasında küfür ve argo yaygındır. Öğrenciler okul içinde ve okul dışında küfür ve argoyu rahatlıkla, doğallıkla kullanmaktadır.
Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi’nin (DİERG) yine devlet ve özel okullarındaki alan araştırmalarında rastladığı diğer ciddi problem de sınıf ve okul içindeki zorbalıktır. Okul içi zorbalığın ayrı başlık altında irdelenmesi ve tartışılması gerektiği için bu önerinin kapsamı dışında tutulmuştur.
Yapılan araştırmalara göre küfür ve argo öğrencilerde sıklıkla büyüdüğünü kanıtlamak, yetişkin dünyasına girdiğini göstermek, bağımsızlığını vurgulamak amacıyla kullanılıyor.
Öğrenciler küfür ve argonun utanç vericiliğinin, kullanılmaması gerektiğinin, suç olduğunun ayırdında değildir.
Psikolojik şiddetin bir türü olan küfür ve hakaret toplumsallaştığında, toplumsal şiddet olarak adlandırılır. Bu nedenle öncelikle ve özellikle bu konuda öğrencilerimizin hassasiyet edinmelerini sağlamak gerekmektedir.
Üstesinden gelinmesi gereken bir sorun olarak Küfür ve argonun okullarda, sınıflarda her yönüyle açıklıkla tartışılması; yaygınlığının öğrencilerce ortaya konması gerekmektedir. DİERG, 2022-2023 eğitim yılında başlangıç yapılarak okul içinde ve okul dışında küfür ve argo karşıtı kampanyaların düzenlenmesini ve bu kampanyaların gönüllü öğrencilerce yürütülmesini önermektedir.
Küfür okul dışında yetişkinler arasında ve yetişkinlerce çocukların içinde ya da çocuklara karşı da kullanılabiliyor. Küfür ve argo kullanım karşıtı çalışmaların okullarda başarıya ulaşabilmesi için yetişkinlerin de dillerini küfür ve argodan arındırması gerekmektedir.
Okullarda, iş yerlerinde, evlerde, sokakta küfre ve argoya yer vermemenin, kullanımını azaltmanın yolu bireylerin bu kötü alışkanlıktan vazgeçme kararı ve tutumuyla başlar. Kullanım sıklığı azaltıldığında, kullananlara nazik tepki gösterildiğinde küfür ve argo hayatımızdan çıkabilir.
Çocuklarımızı şiddetin, ihmalin, istismarın her türünden toplumsal hassasiyet koruyabilir.
Yukarıdaki yazıda “Yapılan araştırmalara göre küfür ve argo öğrencilerde sıklıkla büyüdüğünü kanıtlamak, yetişkin dünyasına girdiğini göstermek, bağımsızlığını vurgulamak amacıyla kullanılıyor”. denilmektedir. Bu yazıdan anlaşılan ” öğrenciler ve erken gençlik döneminde olan bireyler yetişkinleri örnek almaktadır. O halde problemin çözümüne yönelik adımlardan biri yetişkinlere yönelik olmalıdır.
Küfür ve argonun ciddi anlamda azaltılması ve önüne geçilmesi gerekiyor öyle ki kufretmeden cümle kuramayan her cümlenin içine küfür sıkıştıran küfrü selam haline getiren bir nesil üruyo ve bu gittikçe tehlikeli bir boyuta ulaştı bunun için durdurulması hatta yasak hale getirilmesi gerekmekte.